Maar ook anno 2021 kan de nieuwste generatie van deze iconische motor snelheidsduivels bekoren met zijn aerodynamische stijl, krachtige motorprestaties en nu ook talloze extra elektronische snufjes. Op de Dynojet testbank bij Bikeparts Suzuki wogen we de kwaliteiten van de laatste nieuwe ‘Busa’ af tegen zijn legendarische voorgangers.
Generatie 1: 1999-2007
De allereerste Hayabusa sprak tot de verbeelding omdat hij de magische grens van 300km/u vlotjes overschreed en alle andere concurrenten compleet vernederde. Hij behaalde de titel van snelste productiemotor met een top van 312km/u, wat ook zou leiden tot een gentleman's agreement tussen de Japanse merken om hun motoren voortaan te begrenzen op 300km/u. Hiermee had Suzuki de toon gezet: de Hayabusa was een icoon vanaf dag 1.
22 jaar later staat deze eerste generatie synoniem aan Suzuki’s betrouwbaarheid en rijden er nog vele Hayabusa’s van het eerste uur rond. Het exemplaar dat we op de testbank zetten heeft 58.000 kilometer gelopen en levert een gezonde 162 pk en 133 Nm koppel aan het achterwiel. Het opvallendste is misschien nog dat deze motor dateert van voor de afgesproken begrenzing op 300km/u, waardoor de zesde versnelling doortrekt tot…312km/u. Oftewel exact de snelheid waaraan het wereldsnelheidsrecord in 1999 werd gehomologeerd.
Generatie 2: 2008-2020
De tweede generatie Hayabusa dateert uit 2008 en kende een lange productierun die pas vorig jaar ten einde kwam met de introductie van het 2021-model. Deze generatie kreeg een nog meer uitgesproken aerodynamisch design naast talloze updates gaande van injectie en radiale remklauwen tot een stuurdemper, digitaal dashboard, betere veerelementen, een slipperkoppeling en ga zo maar voort.
Toch blijft de grote kracht van de Hayabusa vooral het 1.340cc grote motorblok dat voor de tweede generatie uitgepuurd werd tot een geclaimde 197 pk aan de krukas, maar waarbij tuners dat pk-cijfer regelmatig veel hoger opdreven. De GSX-1300R motor was ook een geliefde basis voor het toevoegen van turbo’s waarbij pk-cijfers van boven de 240pk geen uitzondering zijn. De motor die wij op de testbank zetten is, op de Akrapovič einddempers na, standaard en liep reeds 65.000 kilometer. Het gaat hierbij om een vroeg exemplaar uit 2010 dat 11 jaar na aflevering een heel indrukwekkende 182pk en 149 Nm aan het achterwiel aflevert.
Generatie 3: 2021 -
De nieuwste Hayabusa kreeg de moeilijke taak mee om een legende te verbeteren en terwijl ook de Euro5-norm te behalen. Een taak waar de Suzuki ontwikkelaars glansrijk in slaagden door niet enkel de snelste, maar ook modernste Hayabusa ooit neer te zetten. Suzuki’s nieuwste werd uitgerust met een volledig elektronicapakket met kleuren TFT-dashboard, hellingshoeksensoren, bochten-ABS, tractiecontrole, Hill Assist Control, Cruise Control , maar ook de basiselementen zoals het frame en de vering kregen een grondige update. Vooraan zien we verder nog hoogwaardige Brembo Stylema remklauwen om veilig tot stilstand te komen. Het geheel werd in een prachtig aerodynamisch kleedje gestoken en dan zijn er uiteraard nog de motorprestaties…
De Suzuki ingenieurs wisten op voorhand dat een hoog piekvermogen bemoeilijkt zou worden door de Euronormen. Dat weerhield hen er niet van om de motorprestaties grondig te verbeteren met een geoptimaliseerde vermogensafgifte en de snelste sprinttijden ooit. Op de testbank werd 6 pk aan piekvermogen ingeleverd - goed voor 176 pk aan het achterwiel - al is de motor over de rest van het toerenbereik duidelijk krachtiger dan zijn voorgangers en het maximale koppel ligt met 150Nm ook minimaal hoger dan bij de tweede generatie. Het hoeft weinig betoog dat de nieuwe Hayabusa een bom van een motor is én een prachtig eerbetoon aan zijn voorgangers.